Seksualisert hverdag og seksualisert oppvekst er en nyere og etter hvert mye brukt betegnelse på tiden vi lever i. Sex er blitt en alminnelig dagligvare som alle har rett på, krav på eller er innen rekkevidde for en ”rimelig pris”. Sex er i ferd med å løsrives fra kjærlighetsrelasjon og rammer, og konsekvensene av dette ser vi bare konturene av. La oss fortelle en liten historie for å understreke poenget. Vi har en venn som var samboer, og de har et barn sammen. Han kom fortvilet til Trond for en stund siden og fortalte at samboeren hans var observert på et av byens utesteder mens hun kysset intenst på en kar. Trond var jo enig i at dette ikke var bra med tanke på par forholdet. Han prøvde seg med at det kanskje kunne være en liten trøst, og en kime til håp at det ”bare” var litt kyssing det var snakk om. Vår venn så dette på en helt annen måte. For ham hadde det vært mye lettere å håndtere om dama hans hadde hatt et samleie med noen. Som han sa: ”Alle kan jo ligge med noen uten at det betyr noe, men når du kliner med noen offentlig, da har du jo gitt bort hjertet ditt”.Etter våre begreper har vår venn her snudd ting på hodet. I hans tanke har det å ligge med noen blitt en greie man bare gjør med noen som det faller seg. Et tilfeldig og spontant uttrykk for nytelse. Det kan sammenlignes med å vandre gatelangs alene med en følelse av litt sult i magen. Plutselig kommer du forbi et nydelig lite bakeri, og det virker poengløst å skulle motstå noe som helst. Du kjøper en stor fastelavnsbolle med krem og melis, sluker den, og går videre.  Det eneste du har oppnådd er et øyeblikks nytelse, og for noen en liten murrende følelse av anger. Det var jo mellom to måltider, og alle vet jo at sånne boller legger seg godt tilrett på feil sted på kroppen. På en annen måte har vår venn skjønt noe veldig viktig. Han opplevde at hun tok hjertet sitt fra vår venn, og gav det til en annen gjennom et kyss, og det ble enda klarere for ham når det skjedde offentlig.  For parfoholdet var dette et dramatisk faktum, og forholdet overlevde ikke belastningen.For oss er historien blitt et bilde på utviklingen vi går mot når seksualitet og intimitet blir en dagligvare. Rammene forsvinner, og tryggheten og intimiteten med den. Innholdet i gaven blir så dagligdags som grus på veien, og vi må studere papiret for å se om det er noe verdifullt vi har fått. Denne utviklingen er meget trist etter vår mening. Historien sier også at det er mye sprengstoff i enkle kjærtegn som kyssing.  For oss er dette blitt en vekker og en inspirasjon til å holde lidenskapen vår levende.   Når man har vært gift lenge har ting en tendens til å gå på autopilot. Dette gjelder ikke minst det seksuelle samlivet. Mange setter ord på at tidsklemma, travelheten, og barn eller tenåringer i huset degraderer seksual livet til en ”kjappis” av og til.  Hvor ble det av de lange kveldene som kanskje var høydepunktene i starten av samlivet, med massasje, kreativitet og sensuelle opplevelser på løpende bånd? Hvor ble det av alle de hengivne kjærtegnene gjennom dagen?Det er et faktum at det må være plass til sensuell berøring i forholdet. Vi vet at et spedbarn vil dø om det ikke får fysisk kontakt.  På samme måte vil et samliv dø om kjærtegnene uteblir.  Sensuelle opplevelser fører også til bedre sex. Hele atmosfæren for fysisk intimitet er bedre når sensualiteten ivaretas.  Kanskje er sensualiteten noe dere har lagt bort eller glemt i hverdagens trivialiteter. Da er det en flott anledning nå til å ta den fram igjen. Sett av litt tid sammen. Gjør en avtale, og legg den inn i kalenderen. Vi råder unge og gamle par til å sette av tid til ”PFK”.  En ”PFK” er en Pleie Forholdet Kveld.  Erfaringsmessig ser vi at denne må plottes inn i kalenderen på linje med alle andre aktiviteter. Hvis ikke blir det aldri noe av.  Skaff gjerne barnevakt. Bruk for eksempel et vennepar, og så kan dere gjøre det samme for de i neste uke. Om det er sensualiteten som skal oppfriskes, kan det være lurt å avklare forventninger på forhånd. Det er faktisk mulig å være nær og intime en hel kveld uten at det må ende med sex.  Det viktigste er at dere snakker sammen om dette også.  Lag mat sammen, snakk om gamle minner, spill et spill, dusj eller bad sammen, masser hverandre eller gjør noe helt annet. Vi anbefaler skjermfri kveld med fokus på hverandre. Målet er at den andre skal kjenne seg elsket. Bare kreativiteten setter grensene!  Bak gjerne boller sammen. Mens bollene stekes pisker dere krem og finner fram syltetøy og melis. Fyll hverandres boller med godsaker, og strø melis på toppen. Nytes best sammen med en du elsker. Det er jo sånn fastelavnsboller virkelig kan nytes.

[facebook_ilike]Artikkelen er trykket i Velsignet helg 25 februar 2012 under spalten “Familiehjørnet”  Trond og Anne-Helen Sæthren er faste spaltister.